[error-SH-searchBar()]

 

We kennen allemaal wel iemand die in de horeca werkt. Het is een prachtige branche om in te werken. Niet alleen omdat het leuk en afwisselend is, maar ook omdat je er zo ontzettend veel van leert. En helaas zijn veel mensen zich daar nog niet van bewust. Want vaak zien we alleen wat er aan de voorkant gebeurt en krijgen we niet mee wat voor invloed een bijbaantje in de horeca kan hebben op de ontwikkeling van een persoon. En daar wil onze Eva jullie meer over vertellen!

Eva werkt al sinds haar 16de in horeca en is nog lang niet van plan om daar mee te stoppen. Ze is begonnen in de bediening bij haar eerste baantje, ze hier ingerold is door haar stage die ze op dat moment deed. Recentelijk heeft ze de opleiding marketing en communicatie afgerond maar ze kwam er al snel achter dat dat niks voor haar was:

‘’Ik ben een praktijk mens, op school was ik ook altijd veel beter in de praktijkvakken dan in het leren van de theorie’’. 

De ideale leerschool voor ouders

Nu zien we je meteen denken: hoezo een ideale leerschool voor ouders? Simpel! De horeca kan een verlengstuk zijn van de opvoeding. Er wordt namelijk een bepaalde vorm van zelfstandigheid verwacht en dat zit hem soms in de kleine dingen: was vouwen, tafels poetsen, zorgen dat je tijdig je rooster invult en ga maar door. Dit was voor Eva in haar eerste jaren ook het geval: 

"Toen ik in de horeca begon met werken was ik nog relatief jong. Hierbij had ik het geluk dat ik al vroeg vrij zelfstandig was, maar zag ik mijzelf en leeftijdsgenoten in het begin toch nog vaak struggelen. Alleen je kan niet altijd blijven zeggen: ik weet niet hoe het werkt. Je moet het zelf gaan uitvinden op een gegeven moment. Dat wordt van je verwacht en daar leer je het meeste van."

Persoonlijkheid bepaalt wie je bent

Waarom vinden Eva en vele andere jongvolwassen de horeca nou zo leuk om in te werken? Het belangrijkste: ze mogen zichzelf zijn. Want de horeca is geen standaard werk waarbij je jezelf kunt verstoppen. Het is juist een platform waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Want met een unieke en sterke persoonlijkheid sta je samen met collega's sterk. En dat merkt ook Eva:

"In de horeca kan je altijd je energie kwijt: als het nu gaat om mensen ontvangen, runnen of kleine klusjes. Daarnaast is het gewoon fijn dat je dit nooit alleen doet. Zelf ben ik een echte teamplayer en geniet ik van het samenwerken met mijn collega's."

Een sluitdrankje zorgt soms voor het ultieme geluk

Als je horecapersoneel vraagt waar ze zichzelf op verheugen krijg je vaak het zelfde antwoord: het sluitdrankje. Alleen dit is niet om de reden wat de meeste mensen denken. Want een sluitdrankje zorgt namelijk voor een prettige afronding van een drukke werkdag. Zo zorgt dit ook voor het geluk bij Eva:

 “Een drukke dag, met een zonnig vol terras waarbij iedereen tevreden is en als je dan ‘s avonds met een drankje terugkijkt op de dag, dat je samen met je collega’s kan zeggen: We dit it!” 

Voor de eerste keer juichen met gasten

Leuke en grappige momenten in de horeca gebeuren non stop. Eva haar grappigste moment gebeurde tijdens een personeelsfeest waar ze moest werken achter in onze zaal. Ze liep met een dienblad vol drinken naar een tafel, maar op het moment dat ze bij die tafel aankwam scoorde Nederland in het EK. De persoon voor haar werd dolenthousiast en gooide zijn handen omhoog tegen haar dienblad, wat alle drankjes over Eva heen gooide. 

“Dit soort moment gebeuren best veel, maar ik kan er altijd enorm om lachen. Het gebeurt in een moment van blijdschap en je ziet dat de gast echt geniet (niet van het bier over mij heen gooien natuurlijk).’’

Je speelt de game nooit uit

Tja, met clichés gooien kunnen we allemaal. Maar soms slaat een cliché wel de spijker op zijn kop. In de horeca ben je namelijk nooit klaar met leren. Het is niet mogelijk om het spel uit te spelen, want er is nooit een moment dat je alles hebt gezien. Zo beseft ook Eva: 

"Het afgelopen jaar stond voornamelijk in het teken van ontwikkelen en mezelf leren kennen. Nu is het mijn doel om te leren hoe je leiding geeft op maat. Hoe moet je iemand motiveren en welke manier van leiding geven werkt bij wie?"

Daarbij blijf je jezelf altijd ontwikkelen: doe ervaring op, durf je neus te stoten en verlies de basis nooit uit het oog. Dan durven wij te zeggen dat je het zeker gaat maken in de horeca!

Heeft u vragen of opmerkingen?
Neem via een van onderstaande mogelijkheden contact met ons op